8. syyskuuta 2023 • 5 min lukuaika

Asiakastarina: Miia Metsänen

Antti-Ville Räisänen

Brightlifen perustaja

Miia Metsäsen monivaiheinen polku psykoterapeutiksi - Brightlife tukena oman vastaanoton perustamisessa

Miian aloittaessa työterveyshuollossa vuonna 2017 hän mainitsi työkavereilleen, ettei aio missään nimessä enää kouluttautua psykoterapeutiksi. Nyt kuitenkin kuusi vuotta myöhemmin juuri valmistuneella Miialla on takana ensi askeleet oman terapiavastaanoton pyörittämisestä psykoterapeuttina. Tässä blogitekstissä käymme läpi Miian monivaiheista uraa mielenterveysammattilaisena ja sitä, mikä sai Miian lopulta perustamaan oman terapiavastaanoton.

Psykologiopinnoista virkamiestehtäviin

Miian tarina kohti omaa terapiavastaanottoa starttasi 2000-luvun vaihteessa, jolloin odotti valmistuminen psykologiksi Tampereen yliopistosta. Ensimmäiset 12 vuotta hän työskenteli psykiatrialla ja matkusti työn perässä hakien kokemusta muun muassa Ylivieskasta ja Lahdesta. Monen mutkan kautta vuonna 2006 Miia löysi lopulta unelmapestin Kaivannon sairaalalta läheltä synnyinpaikkaansa Kangasalaa. Jo uran alkuvaiheessa Miia koki, että vakinaisen viran saaminen kotipaikkakunnalta Tampereelta vaatisi väitöskirjan suorittamisen. Lopulta väitöskirja valmistui töiden ohessa vuonna 2007. Kuitenkin toisen lapsen syntymän jälkeen vuonna 2008 paluu töihin psykiatrialle tuntui erilaiselta. “Kun oli aika miettiä töihin paluuta, niin silloin tuli ensimmäisen kerran vahva tunne, että nyt tämä psykiatria on nähty”, Miia kertoo. “Kaipasin työurallisesti jotain muuta. Tämän jälkeen aloin miettimään, mitä se voisi olla, ja rupesin katsomaan kaiken maailman työpaikkahakemuksia ja kävin haastattelussa muun muassa henkilöstörekrytointiin, johon yllätys yllätys en tullut valituksi.” Lopulta Tampereen kaupungilla tuli hakuun johtajan virka perhetukikeskukseen, johon Miia tuli valituksi vahvan psykiatrisen osaamistaustansa ansiosta.

Miia Metsänen

Asiakaskohtaamisten kaipuu muutti uran suunnan

Vuonna 2016 Miia alkoi kaipaamaan enemmän asiakkaiden tapaamista työssään. “Kaupungilla töissä ollessani työstäni selkeästi puuttui jotain. Työ tuntui siltä kuin olisin jokin virkamies”, hän avaa silloisia tuntemuksiaan. Tämän takia Miia lähtikin opiskelemaan työnohjaajaksi. Työnohjaajaksi valmistumisen jälkeen Miia aloitti työterveyshuollossa, koska koki, että siellä hän parhaiten pystyisi yhdistämään laaja-alaisen osaamisensa. Käännekohta Miian uralla syntyi tarpeesta saada lisätyökaluja syventyäkseen paremmin yksittäisen asiakkaan tilanteeseen. Paras ratkaisu tähän oli jatkaa kouluttautumista psykoterapeutiksi.

Vapaus ja itsenäisyys kiehtoivat yrittäjyydessä

Työnohjaajakoulutuksen ohessa Miia oli perustanut ensimmäisen kerran toiminimen, jonka avulla hän työskenteli yrittäjänä osa-aikaisesti työnohjaajana sekä urheilupsykologina. ”Tällä hetkellä yrittäjänä toimiminen on minulle paras tapa toteuttaa ammattiani psykoterapeuttina”, Miia kertoo. Julkisen puolen hitaat toimintatavat eivät houkuttele Miiaa, ja hänen mielestään on tärkeää myös huomioida eri terapiatalojen alla työskennellessä, mille tahoille haluaa omasta työstään antaa ja kuinka paljon.

“Tällä hetkellä yrittäjänä toimiminen on minulle paras tapa toteuttaa ammattiani psykoterapeuttina”

Miia työskentelee edelleen osakeyhtiönsä lisäksi osa-aikaisesti työterveyshuollossa eikä toistaiseksi ole miettinyt päätoimiseksi yrittäjäksi lähtemistä, koska arvostaa edelleen työterveydessä olevaa työyhteisöä.

Brightlife vahvasti tukemassa yrittäjyyden alkumetreillä

Miia vaihtoi toiminimestä osakeyhtiöön tämän vuoden alussa. Tätä edelsi pitkä hakuprosessi muun muassa aluehallintaviraston kanssa. Tähän Miia sai tarvittavaa tukea Brightlifelta tietoturvaselvityksen kanssa. Puhuttaessa muista Brightlife Flow’n hyödyistä, Miia nostaa esille muutaman eri asian: “Palvelu on ihanan yksinkertainen, ja se on todella helppokäyttöinen. Lisäksi teiltä saa tukea tosi nopeasti ja kattavasti. Se myös sisältää kaiken olennaisen ilman mitään turhuuksia.” Miia toivoo jatkossa palvelun sisältävän entistä enemmän erilaisia lomakkeita ja mittareita terapiatyön tueksi ja mahdollisuutta tarkastella asiakkaan tietoja nopeammin Asiakkaat-sivun kautta. “Sen, mitä muiltakin kollegoilta olen kuullut Brightlifen järjestelmästä ja toiminnasta, niin on koettu todella hyvänä juuri se, että kun ehdotetaan jotain, niin te otatte oikeasti asiasta koppia”, Miia mainitsee asiakastoiveiden toteuttamisesta. ”Meidän palautteeseemme vastataan konkreettisesti eikä vain tyhjien lupausten muodossa ilman minkäänlaisia toimia. Lisäksi on todella hienoa, miten nopeasti te luotte uusia päivityksiä, sillä se vaikuttaa suoraan meidän terapeuttien arkeen.”

“Palvelu on ihanan yksinkertainen, ja se on todella helppokäyttöinen. Lisäksi teiltä saa tukea tosi nopeasti ja kattavasti. Se myös sisältää kaiken olennaisen ilman mitään turhuuksia.”

Miian 5 vinkkiä oman vastaanoton perustamiseen

1. Opiskele ahkerasti ja päivitä omaa osaamista

“Olen oikeastaan koko työurani opiskellut ja yrittänyt kouluttautua lisää. Tätä on ajanut ennen kaikkea palo olla hyvä juuri siinä, mitä teen. Olen itse myös ammentanut paljon oppeja ja käytännön vinkkejä kokeneemmilta kollegoilta.”

2. Varaa itsellesi hyvin aikaa

“Jos yrittäjyys kiinnostaa, niin kannattaa varata tähän hyvin aikaa. Jotkin asiat, kuten aluehallintavirastonhakemukset, vievät enemmän aikaa kuin aluksi ajattelisi, ja tämä yllätti.”

3. Selvitä etukäteen, mitä erilaisia asioita yrittäjyyteen liittyy

“Kannattaa heti alussa selvittää, mistä kaikesta kuluja syntyy ja onko itse valmis niihin. Samalla on hyvä miettiä, mitä eri asioita omalta työltään kaipaa. On se sitten työyhteisöä, itsenäisyyttä tai vapautta.”

4. Mieti jo opintojen aikana, mihin asiakasryhmään voisit erikoistua

“Minkälaisia asiakkaita toivot itsellesi? Tätä kysymystä kannattaa kysyä itseltään jo opintojen alussa. Totuus on, ettei sinun ole pakko työskennellä kaikkien kanssa. Tämä on myös kaikkien etu.”

5. Luo vahva tukiverkosto

“Itse sain valtavasti tukea ja vastauksia käytännön kysymyksiin yrittäjyyteni alkutaipaleella kirjanpitäjältäni, joka löytyi mieheni työn kautta. Tukea kannattaakin etsiä laajasti eri aloilta ja paikoista.”

Mikä on Brightlife?

Brightlife Flow on suomalainen, mielenterveysammattilaisia ja heidän asiakkaitaan varten rakennettu tietoturvallinen ja sertifioitu Valviran A1-luokan tietojärjestelmä. Pyrimme tekemään mielenterveyden hoidosta tehokkaampaa, tavoittavampaa ja nopeampaa. Tavoitteenamme on, että kuka tahansa asuinpaikastaan, tulotasostaan tai sosiaalisesta asemastaan riippumattaan saisi apua silloin, kun sitä eniten tarvitsee. Lähestymistapamme tavoitteidemme saavuttamiseen pohjautuu vahvasti teknologiaan ja uusiin innovaatioihin, ihmisläheisyyttä kuitenkaan unohtamatta. Haluamme antaa terapeuteillemme parhaat mahdolliset työkalut, jotta he kykenevät huolehtimaan asiakkaistaan, tehokkaasti ja turvalllisesti. Tärkeimpiä arvojamme ovat turvallisuus, tehokkuus ja innovatiivisuus.

Ketkä ovat Brightlifen takana?

Brightlifen nelihenkisen perustajatiimin muodostaa neljä nuorta, Antti-Ville Räisänen, Timo Hartikainen, Elias Palpatzis ja Eero Haikonen. Osaaminen terveydenhuollon, teknologian sekä liiketoiminnan aloilta yhdistettynä haluun ja tarpeeseen kehittää uusia ratkaisuja mielenterveyskriisin taklaamiseen sai aikaan Brightlifen perustamisen joulukuussa 2021. Ydintiimimme lisäksi yrityksen kehityksessä on vahvasti mukana tukihenkilöitä, joihin kuuluu suomalaisen mielenterveyskentän ansioituneimpia osaajia.

Miksi yritys on perustettu?

Mielenterveysongelmat ovat viime vuosina kriisiytyneet, ja erityisesti koronapandemian laukaisemana monet mielenterveyteen liittyvät ongelmat kärjistyivät entisestään. On selvää, että mielenterveysala on suuren muutoksen kohteena. Me Brightlifen perustajat **haluamme olla tämän muutoksen keulassa mukana luomassa parempaa mielenterveyttä suomalaiseen yhteiskuntaan.

Hyvä mielenterveys kuuluu kaikille!

Jaa tämä postaus

Jaa Twitterissä Jaa Facobookissa Jaa Linkedinissä