Kela on julkaissut 21.3.2025 tiedotteen kuntoutuspsykoterapian palveluntuottajien tarkastusten alkamisesta. Näiden tarkastusten tavoitteena on varmistaa, että asiakkaiden Kela-korvattava kuntoutuspsykoterapia noudattaa Kelan menettelyjä, laskutus- ja etuusohjeita sekä tarjoaa asiakkaille valtakunnallisesti yhdenmukaista ja laadukasta palvelua.
Antti-Ville Räisänen, Brightlifen perustaja
Miksi Kela tarkastaa kuntoutuspsykoterapian palveluntuottajia?
Kelalla on lakisääteinen oikeus ja velvollisuus valvoa kuntoutuspalveluiden järjestämistä ja toteutumista. Tämä valvontavelvollisuus perustuu lakiin Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista (566/2005, 59 §) sekä vuoden 2024 alussa voimaan tulleeseen sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta annettuun lakiin (741/2023, 23 §).
Uusi valvontalaki velvoittaa Kelaa palvelunjärjestäjänä varmistamaan, että sosiaali- ja terveydenhuolto on sisällöltään, laajuudeltaan ja laadultaan sellaista kuin asiakkaiden ja potilaiden tarve ja turvallisuus edellyttävät.
Kuntoutuspsykoterapian tarkastusprosessi vaihe vaiheelta
Tarkastusprosessi etenee psykoterapeuteille seuraavasti:
Etukäteen ilmoittaminen: Palveluntuottajalle ilmoitetaan tarkastuksesta kirjallisesti etukäteen. Ilmoituksen mukana lähetetään alustava ohjelma ja aikataulu.
Aloituskeskustelu: Tarkastus alkaa aloituskeskustelulla, jossa tarkastaja esittelee tarkastuksen perusteet ja kulun.
Tarkastuksen sisältö: Tarkastuksessa käydään läpi kuntoutuksen sisältöä, dokumentaatiota ja laskutusta.
Loppukeskustelu: Tarkastus päättyy loppukeskusteluun, jossa käsitellään havainnot ja korjaavat toimenpiteet.
Tarkastuskertomus: Palveluntuottaja saa käyntiä koskevan tarkastuskertomuksen ja voi antaa oman vastineensa kertomuksessa mahdollisesti mainittuihin havaintoihin.
Miten valmistautua Kelan kuntoutuspsykoterapian tarkastukseen?
Tarkastajan tehtävänä on varmistaa, että asiakkaan kuntoutus noudattaa Kelan menettelyjä ja ohjeita. Vaikka Kela ilmoittaa tarkastuksesta etukäteen ja antaa tarkempia ohjeita valmistautumiseen, psykoterapeutin on hyvä varautua käymään läpi kuntoutukseen liittyvää dokumentaatiota ja käytänteitä. Kela saattaa tarkastuksessa kiinnittää huomiota kuntoutuspsykoterapian toteutukseen, asiakaskirjauksiin sekä laskutuskäytäntöihin.
Tarkastuksessa voidaan pyytää nähtäväksi erilaisia dokumentteja, mutta tarkat vaatimukset selviävät Kelan lähettämästä ennakkoilmoituksesta.Tarkastajalla on vaitiolovelvollisuus, ja hän on erikseen yhteydessä käytännön järjestelyistä sopimiseksi.
On hyvä muistaa, että tarkastusten perimmäisenä tarkoituksena on kehittää ja yhdenmukaistaa palveluita - ei etsiä virheitä tai rangaista palveluntuottajia.
Apua saatavilla psykoterapeuteille
Mikäli teillä herää kysymyksiä Kelan kuntoutuspsykoterapian tarkastuksiin liittyen, olkaa rohkeasti yhteydessä meihin. Autamme mielellämme tarkastuksiin valmistautumisessa ja tarjoamme tukea sekä tarvittavia materiaaleja tarkastusta varten. Tavoitteenamme on varmistaa, että palveluntuottajillamme on kaikki tarvittava tieto ja tuki sujuvan tarkastusprosessin takaamiseksi.
Lähteet
Kelan tiedote: Kela aloittaa kuntoutuspsykoterapian tarkastukset (21.3.2025)
© 2024 Brightlife Oy. Kaikki oikeudet pidätetään.